Sight Lines

In The Home
Photography by Haley Lamb

Photography by Haley Lamb

An eye for crisp, clean edges and a love of golf are clearly visible in this Champions Retreat home. 

Inspiration comes from many places, and a magazine photo of an Alabama lake house was the impetus for Kim and David Frank to design their dream home in the Founders Village section of Champions Retreat. They modeled the front of their home, which overlooks The Creek Nine at Champions Retreat Golf Club, after the house in the photograph and designed the windows and interior of the home based on the lake house elevation.

The Franks, who have one daughter, Cameron, moved into their Evans home in December of 2013. However, they had the property 10 years before they started to build. “It took two years by the time we started drawing the house and finished it,” Kim says.

Home-PoolSunny Side Up
First impressions are important, and this house has plenty of curb appeal. Featuring a siding and stone façade, the house has shiplap above the stone on the front exterior. A copper awning covers the front porch as well as the roof of the walkway, which features a beadboard ceiling, on the flagstone courtyard between the house and the garage.

The Franks like to spend time in the side courtyard, which overlooks the backyard. A grouping of resin wicker furniture accented with gray cushions faces a raised-hearth stone fireplace. Square tables are tucked between the furniture, and containers of flowers add a splash of color. 

Home-Covered-PatioThe outdoor living space on the back of the house, which gets awash with afternoon sun, features another grouping of box-shaped resin wicker chairs around a square ottoman on the upper level, travertine tile patio. The striped cushions on the gray chairs offer a contrast to the solid gray cushion on the ottoman. 

“I just like a lot of simple, straight lines,” Kim says. 

A covered patio includes travertine tile, an outdoor kitchen with a granite countertop and two ceiling fans above a seating area with more square seats and tables. Another ceiling fan above a nearby ping pong table circulates air in that space. 

A pass-through window from the patio opens to another kitchen in the basement. This kitchen features tile backsplash above the sink, honed granite countertops and antique brass fixtures. 

Home-Family-RoomAn avid golfer, David has golf memorabilia on the walls on the lower level. Four framed, autographed Masters flags line one wall, and David has an autographed print of Arnold Palmer at Southern Hills Country Club in his hometown of Tulsa, Oklahoma on a brick wall in a sitting area in the basement. The Franks even have a 2-year-old Westie named Palmer.

Other golf memorabilia include a framed print of the famous black-and-white photo of Ben Hogan at the 1950 U.S. Open at Merion Golf Club in Ardmore, Pennsylvania. 

A peek over the estate fencing, which surrounds the beautifully landscaped yard, offers a view of the third tee box of The Creek Nine, which was designed by Gary Player. Two aqua umbrellas shade poolside chaise lounges, and five chairs and a bench surround a nearby fire pit. The outdoor furnishings showcase Kim’s style, and the straight edges of the swimming pool illustrate her preference for lines as well.

Home-Living-RoomMaking the Transition
The simple, clean lines continue inside the home, which is characterized by transitional décor. Oversized two-story picture windows in the living room offer a view of the deck, and benches are tucked beneath the built-in bookcases on either side of the raised hearth, stone fireplace. A three-tiered chandelier suspends from the two-story wood ceiling with exposed beams, and wood columns separate the living room from the foyer. A round table sits in front of the windows, and throw pillows add pops of color to the furniture that is upholstered with natural colors.

“We needed large-scale furniture for the living room,” says Kim.

An upstairs catwalk, which includes bookcases made of reclaimed wood, overlooks the living room.

Home-KitchenBarn doors lead to the family room, which was supposed to be a screened-in porch in the original house plans. The space includes a wet bar with a hammered stainless steel sink and nickel faucet. The bar is made of reclaimed wood, and the lighting was copied from an Atlanta restaurant. Leather, studded stools are tucked beneath the granite countertop, and photos of Champions Retreat hang on a wall. The wood on the walls was painted to give it a weathered look, and the ceiling beams are made of reclaimed wood. A glass door leads to the wine cellar, which features brick walls and a barrel ceiling. 

One of the guest bedrooms was supposed to be a dining room, but the house has an eating area nestled between the family room and the kitchen instead.

“We don’t have a formal dining room. I haven’t missed it. In our last house we used it once a year,” says Kim.

Home-Dining-AreaThe concrete table in the dining area weighs 600 pounds, and wicker chairs line the sides of the table. An upholstered chair anchors each end. The space also includes a stone fireplace with a wood beam mantel, and a set of double doors lead to the courtyard. A large dough bowl hangs on one wall. “We hung it on the wall because we didn’t want to have to move it from the table every time we ate,” Kim says.

The rug on the dining area floor matches the stone tile backsplash in the kitchen, and both rooms feature exposed wood beams on the ceiling. The kitchen features marble countertops, an island with a sink, a pot filler above the stovetop and gray painted cabinets. The doors to the top cabinets feature frosted glass, and the wood door to the pantry has frosted glass as well. Two large conical pendant lights hang above the island, and a trio of smaller conical pedant lights top the windows above the sink. 

The master bedroom features a flat screen TV on a metal wall, built-in bookcases, built-in drawers, a ceiling fan and a view of the deck. The adjoining master bath includes a stand-alone tub, walk-in shower, double sinks, separate vanity area, marble flooring and granite countertops.

One of Kim’s favorite features in the home is the laundry room off of the master bedroom. With all of its bells and whistles, it – almost – makes doing laundry a pleasure, or at least tolerable. The laundry room features tile squares separated by faux wood tile, a chute from upstairs and drying racks in the drawers. The space even includes a gift wrapping area with wall-mounted rolls for gift wrap and a built-in bed for Palmer. 

Pine flooring and acrylic doorknobs are found throughout the house, and, fittingly, all of the bedrooms overlook the golf course. 

By Sarah James